Kassid on väga erinevad sõltuvalt tõust, seda eriti kasuka värvuse ja mustri poolest, varieerudes populaarsetest Pärsia ja Siiami kassidest sabatu Manxi ja karvutu Kanada Sfinksini. Lisaks välistele erinevustele on erinevad ka personaalsuselt ja temperamendilt. Siiami kass on tuntud kui väga häälekas ja ekstrovertne, samal ajal Pärsia kass on üldiselt rahulikum ja harjub paremini eluga toas.

On olemas palju raamatuid, mis kirjeldavad erinevaid kassitõuge, aga arvatavasti parim viis erinevate kassidega tutvumiseks on külastada kassinäitust. Seal avaneb võimalus rääkida tõuaretajate ja kassiomanikega erinevate tõugude iseärasustest. Enamik kassiomanikest ei vali endale tõukassi, nende arvates on kõik kassile vajalikud omadused olemas ka "segaverelises" kassis, paljud peavad neid lisaks intelligentsemateks, sarnaselt tõukassidele on nad välimuselt eri värvides ja mustrites.



Pika- või lühikarvaline


Pikakarvalised kassid võivad tunduda atraktiivsemad, aga nad vajavad regulaarset kammimist, et nende kasukat heas korras hoida. Kui see tundub teile natuke tüütuna, tuleks valida lühikarvaline kass, kes tegelikult pole mingil määral kehvem, vaid sama tore või vahvamgi.



Emane või isane


Isased kassid on üldiselt suuremat kasvu, lisaks teevad nad pikemaid jalutuskäike ja jooksuaegadel kaklevad, mis võib viia vigastusteni. Emased kassid jällegi sünnitavad aastas 2-3 pesakonda poegi (kui omanik just kassi jooksuajal teistest kassidest eemale ei hoia või kasutab vastavaid pille või steriliseerimist). Kui teil on juba täiskasvanud kass olemas ja tahate võtta endale kassipoega, siis võtke teadmiseks, et vastassoost kassipoega võetakse paremini vastu.



Üks kass või mitu


Enamik kassiomanikke ei ole kindlad, kas pidada ühte või kahte kassi, kes teineteisele seltsi pakuks. See, kas kass tahaks teise kassi seltskonda, sõltub igast kassist individuaalselt. Mõned eelistavad teise kassi seltskonda, mõnedele meeldib ainsa kassi rollis olla. Kui teil on üks täiskasvanud kass olemas, võib teil olla juba arusaam, kas ta saaks teise kassiga läbi. Enne kui otsustate uue kiisu koju tuua, võite katsetada mõne tuttava kassiga, kui kismaks ei lähe, võib teie kass seltskonna üle isegi rõõmustada.

Kui olete sageli enamuse päevast kodust eemal, võiksite otsustada kahe kassi kasuks. Kassipojad, kes on koos üles kasvanud, saavad üldiselt kogu elu hästi läbi. Hea oleks kui kassipojad oleks veel ka samast pesakonnast.

Üheks faktoriks on muidugi teie eluruumide suurus. Võiksite arvestada, et iga kassi jaoks oleks vähemalt 1 tuba, sest kassid vajavad privaatsust ja aega üksi olemiseks. Iga kassi jaoks peaks olema ka erinev liivakasti, sest neile ei meeldi kasutada ühiskäimlat.



Kust saada kassi?


Kasse võib saada mitmetest kohtadest. Parim variant on sõpradelt, naabritelt või tuttava tuttavatelt. Ka ajalehest leiab sageli vastavaid kuulutusi ning ka turu peal võib leida mutikesi kasse müütamas. Teiseks variandiks on kasside varjupaik, kus paljud kassid ootavad sooja ja hoolitsevat kodu.

Soovitav ei ole osta kassi mingisugune kassidiileri käest, kes võib müüa kasse, kes on võõrutatud liiga vara ja on reisinud pikka maad, olles täis hirmu ja segadust. Sellistel kassipoegadel on suurem risk haigestuda ja langeda stressi. Kui aga siiski otsustad soetada kassi just sellisel teel, oleks soovitav kiisuke viia veterinaari juurde läbivaatusele.

Kui oled otsustanud endale osta tõukassi, siis on soovitav selleks kontakteeruda vastava kassiseltsiga või kassiaretajaga, kellel on hea reputatsioon. Loomulikult üks viis on ka ajalehe või interneti kuulutuse kaudu, ka veterinaarid võivad osata soovitada.



Mida tähele panna


Sa peaksid küsima võimalust näha kassipoegi koos nende emaga, sel moel saad ülevaate ema tervislikust seisundist - meeles tuleb pidada, et emaskass võib natuke nõrk olla peale sünnitust ja imetamisperioodi. Kõige tähtsam on see, et näed, et kassipojad pole liiga vara võõrutatud või kuskil mujal üles kasvatatud. Kassipojad peaksid olema 8 nädalat vanad kui neid võõrutatakse. Tõukasside aretajad tavatsevad hoida kasse ema juures kuni nad on 12 nädalased ja saanud vajalikud vaktsineerimised. Enne otsuse tegemist vaata üle erinevaid kasse. Osta kasse ainult kohtadest, kus nad on õnnelikud ja heas olukorras.

Terved kassipojad on tavaliselt uudishimulikud ja näitavad võõraste vastu huvi üles (muidugi kui nad on piisavalt vanad). Kui seisad pisut kaugemal, näed kuidas kassipojad omavahel suhtlevad. Vali kassipoeg, kes on elav ja täis mängulusti ning pole liialt agressiivne. Soovitav pole valida kassipoega, kes hoiab väga oma ette, nendest võib kasvada kass, kes ei hooli suhtlemisest ja seltskonnast. Kassipoja kõrvad peaksid olema puhtad, igemed roosad, karv kohev ning mingeid nahaärrituse jälgi ei tohiks olla. Peale kassipoja soetamist tuleb ta viia veterinaari juurde, kes ta vaktsineerib ja annab nõu.