Püha birma

Legendi järgi elas Birmas Lao Tsuni templis ennemuiste valged pikakarvalised kollaste silmadega kassid. Templi peapreestril oli imeilus kass Sinh. Ühel päeval aga pühamut rünnati ja ülem tapeti. Sinh hüpanud oma surnud isanda rinnale ja pööranud pilgu templi taevasiniste silmadega kuldse jumalanna poole. Ning oh imet - kiisu karv muutunud kuldseks, silmad sama siniseks nagu jumalataril, nägu, käpad ja saba maakarva mustaks. Preestrit puudutanud käpaotsad aga jäid puhasvalgeks.

1919. aastal pandi paar birma kasse laeva, mis purjetas Prantsusmaale. Isane ei pidanud pikka reisi vastu, emane aga jõudis õnnelikult kohale ja tõi peagi pojad ilmale.

Püha birma tõu loojate au kuulub prantslastele. See eksootiline kassitõug on sealsete kassikasvatajate ja -aretajate eriline uhkus. Prantsusmaal tunnustati neid ametlikult juba 1925. aastal. Paraku katkestas II maailmasõda eduka aretustöö. Ent juba 50. aastatel hakkas visa sugu kõikjal kiirelt levima. Tänaseks on jumalik tõud jõudnud ka Eestisse.

Püha birma kass on tugeva kehaehitusega ümara peaga kass. Tal on "rooma" nina ja paksud põsed, laiad kõrvad, ümmargused sinised silmad, keskmise pikkusega kohev saba ning pikk, kuldselt läikiv siidine karv. kIisu koon, massiivsed käpad ja uhke saba on nagu siiamilgi tumedat karva, käpaotsad aga peenelt "kinnastatud" - ühtlaselt säravvalged.

Tänapäeval loetakse birma kassi eliittõugude hulka. "Pühad" kiisud tõusevad teiste hulgast esile võluva välimuse ja mõnusa iseloomuga. Nad kohanevad kiiresti teiste pereliikmetega ning taluvad hästi ka laste vahel üsna ebamugavaid tähelepanuavaldusi. Üliviisakas kiisu ei page ka võõraste eest, lastes end külalistel meelsasti imetleda. Püha birma kass armastab kõiki pereliikmeid, ent valib nende seast välja nn oma iminese. Ta on truu ja seltsev kaaslane, kes oskab oma peremehele meele järgi olla. Väga uudishimuliku loomana süveneb ta kõikidesse kodustesse toimingutesse. Vastutasuks valab aga samavõrra tähelepanu ja tegelemist. Nii et kui võtate majja birma kassi, peate olema valmis pühendama talle samapalju aega ja armastust kui tema teile.