Egiptuse mau

Paljud uurijad peavad tõenaoseks, et Egiptuse mau on muistsete egiptlaste poolt kodustatud Aafrika metskassi üks liike.

Mau - sarnaseid kasse kujutatakse Egiptuse iidsetel pärgamentidel, mis on pärit umbes 1400. aastat eKr. Tema lähim sugulane Abessiinia kass on templikasside otsene järglane. Sõna "mau" tähendaski muinas-Egiptuses kassi. Tänapaevase tõu esiisadeks said aga Kairo hulkuvad tänavakassid. Ennevanasti pidasid egiptlased mausid pühadeks loomadeks - mau otsaesisel on siiani säilinud iseloomulik vanaegiptuse püha olendit skarabeust meenutav muster nagu paljudel iidsetel bareljeefidelgi.

Mau on Egiptuses siiani enimlevinud kassitõug. 1950 viis vene vürstinna Natalja Trubetskoi esimesed Egiptuse maud Kairost Itaaliasse, 1956. aastal levis tõud ka Ühendriikidesse. FIFe tunnistas maud omaks 1992. aastal.

Neil on keskmine kehaehitus ja täpiline kasukas, vaikesed ümarad kapad ning suured kõrvad. Pea kuju on kolmnurkne, koon lühike, silmad suured mandlikujulised.

Mausid on kahte värvi - hõbedased musta mustriga ja pronksikarva kiisud, kelle triibud täpid tumepruunid või mustjad.

Egiptuse maud on ülitundlikud ja vaga õrnad kassid, kes taluvad halvasti külma ja kliimamuutusi. Seevastu aga on nad osavad ja kiired jähimehed.

Maud on väga iseseisvad kassid, kes kohaevad ülihästi igasuguse eluasemega ega tunnegi erilist vajadust väljas oma kütioskusi proovile panna. Nad on ideaalsed ja hoolitsevad vanemad, veetes peaaegu kogu magamisest ja söömisest ülejaava aja oma poegadega.