Pärsia

Pärsia kassi iseloomustab eelkõige rahulik ja tasakaalukas loomus. Nad on suurepärased lemmikloomad: sõbralikud, kuulekad, kannatlikud… Ontlikud ja hästikasvatatud, samas elavad ja mänguhimulised, võimaluse korral ka krapsakad hiirekütid. Hõivatud ja ajahädas kassiperemehe seisukohast on "pärslastel" ainult üks pisike "puudus" - nende uhke pikakarvaline kasukas vajad igapäevast hoolikat sugemist.

Kui tolmused kõrbekaravanid omal ajal idast läände venisid, võis juhtuda, et haruldaste vürtside ja hinnaliste kalliskivide koormas oli peidus veel üks väärtuslik kaup. Esimesed "pärsia kassid" toodi Euroopasse 16. sajandi alguses. Neid idamaised iludusi, kes meenutavad rohkem angoorat kui tänapaeva pärsia kassi, on võialik näha tolleaegsetel joonistustel. Erinevates maades nimetati pikakarvalisi idamaa kasse erinevalt: aasia, hiina, india ja isegi vene kassiks…

Pärsia kassid jagatakse värvi järgi 7 rühma. Kõige levitanud on "algupäraselt" valget ja helesinist värvi kasukaga kassid, aretajad on aga läbi aegade vaeva näinud hämmastavate värvitoonide loomuse - pärsia kasside maailm on tõesti erakordselt kirju ja värviline.

Pärsia kass on suure ümara pea ja väljendusrikaste, lapselikult pärani silmadega kass. Tal on lühikesed tugevad käpad ja tugev kehaehitus ning pikk siidine karv. Ta pole suurem asi ronija, eelistades lillelaual turnimisele elegantses poosis lesimist oma lemmikkohal aknalaual või tugitoolis. Ta annab teie interjöörile omapära ja hubasust juurde nagu antiikne mööblitükk või hinnaline maal. Pärsia kass kohaneb ülihasti ja on truu kaaslane. Hästi väljaarenenud kassina pakub ta oma omanikule palju põõmu, muutes tuju paremaks ja päeva kaunimaks.