Ocicat


Prantsuse kirjanik Fernand Mery on öelnud: "Jumal lõi kodukassi selleks, et inimesed saaksid hellitada tiigrit." Leoparditähniline Ocicat näeb tõepoolest välja nagu miniatuurne metskass. Oma nimegi on ta saanud sarnasuse tõttu kauge metsiku esivanema otselotiga.

Esimene ocicat sündis USA-s Michigani osariigis 1964. aastal. Siiami kasside aretamisega tegelev Virginia Daly ristas siiami ja abessiinia-siiami tõu, et saada tähnilist kassi. Nii saadigi kreemi karva kuldsete tähnidega kassipoeg, kelle kasukas sarnanes metskassi otseloti omaga.

See kassipoeg - kes hiljem küll kastreeriti ja ära müüdi - ristiti nimega Tonga ning teda peetakse oma tõu esiisaks. Tõukassiaretajad-geneetikud töötasid välja ocicati aretusprogrammi. Ocicat on segu abessiinia, siiami, ameerika lühikarvaliste ja veel paarist tähnilisest tõust. 1987. aastal registreeriti kassitõug Ühendriikides ja hiljem ka teistes riikides.

Ocicat on ebatavaliselt ilus kass, kes on oma omanikku väga kiindunud - tal on metsik välimus, ent lausa ingellik iseloom.

Ocicat on suurt kasvu tugeva kehaehitusega loom. Keha ja saba on ühtlaselt tähnilised, käppadel rõngakesed, kaelal "lahtine kaelus". Kassi kõrvad on suured ja tugevad, mandlikujulised silmad kas kullakarva, rohelised või taevasinised.

Ocicat on lõbus ja mänguhimuline, väga kiinduv ja lahkeloomuline kiisu. Teda kutsutakse ka "kasskoeraks", kuna ta käitub sageli koera kombel: toob palli, reageerib nimele ning käib omanikule "pai tegemas" nagu ustav sõber - koer. Ta talub hästi reisimist ja harjub kähku uue elupaigaga.

Siiami tõult on ocicat pärinud võime "rääkida", kuigi "lobiseb" mõnevõrra vähem. Teda on lihtne kasvatada, ta õpib kiiresti ja meelsasti käituma just nii, nagu teie majapidamises kombeks on.

Eesti esimene "püsisissekirjutusega" ocicat asus siia elama 2001.a. suve alguses.